Pokrenite video

Hiljade dobrovoljaca krenule su iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina i drugih gradova Srbije u Šabac, kako bi pomogli u odbrani grada i spašavanju ljudi ugroženih poplavama u tom gradu.

Više hiljada Beograđana otišlo je u Šabac, a na naplatnoj rampi na ulazu u taj grad dobrovoljce je sačekala policija koja će ih dalje raspoređivati. Ka Šapcu su krenuli i dobrovoljci iz novosadskih javno-komunalnih preduzeća, a nekoliko grupa Novosađana u vlastitoj organizaciji već se uputilo prema Šapcu.

Pokrenite video

U Sarajevu je pokrenuta inicijativa za prikupljanje pomoći stanovnicima Maglaja, ali i drugih ugroženih mjesta u BiH, prikupljanjem i dostavom hrane, odjeće, deka, higijenskih potprepština.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) pozvao je sve građane Sarajeva da pomognu unesrećenima u nezapamćenim poplavama koje su pogodile BiH i ugrozile mnoge ljude i njihovu imovinu.

"Ovim ljudima, kada se situacija smiri, bit će potreban svaki oblik pomoći, stoga apelujemo na sve građane da doniraju hranu, deke, odjeću za hitnu pomoć Maglaju, Olovu i drugim mjestima“, stoji u pozivu CPCD-a.

Pokrenite video

Iz Maglaja, u dolini rijeke Bosne, voda se povukla 17. maja. Štete su nesagledive. Stanovnici se bore sa posljedicama. Pomažu vojska, vatrogasci, civilne službe spašavanja... U gradu i dalje nedostaju osnovne životne namirnice.

Pokrenite video

U Hrvatskoj, potpuno poplavljeno selo Gunja u blizini Županje u Posavini napustili su svi stanovnici, njih blizu 4.200. Voda iz tog sela prelijeva se i plavi nekoliko obližnjih, u kojima živi blizu 2.000 stanovnika.

 

 

Pokrenite video

KONTEKST: POMOĆ ŽRTVAMA POPLAVA

U nezapamćenim poplavama i klizištima koja su zahvatila regiju na površinu je isplivala solidarnost i humanost među ljudima. Pomoć je potrebna stotinama hiljada osoba, a za oporavak će biti potrebna dugotrajna podrška.

Kako su fondacije i humanitarna udruženja reagovala u ovim vanrednim okolnostima i šta planiraju govorile su: u Beogradu - Snežana Divac, predsjednica Fondacije "Ana i Vlade Divac"; u Sarajevu - Vesna Bajšanski Agić, direktorica Fondacije Mozaik

Pokrenite video

RAFTERI IZ KONJICA SPASILI VIŠE OD 160 ŽIVOTA U MAGLAJU

Maglaj je prvi grad koji je pogođen najgorim poplavama ikada u BiH. Voda je iznenada zarobila hiljade domaćinstava. Ostali su bez struje, vode i osnovnih namirnica za život. Među prvima u pomoć su im stigli rafteri iz Konjica.

Pokrenite video

U pomoć regiji odmah je pritekla i Evropska unija, koja ima solidarni mehanizam za katastrofe. Za Srbiju kao pridruženu, a za Hrvatsku kao punopravnu članicu - pomoć je neupitna. Za BiH, koja je još daleko od članstva u EU, Brisel nalazi alternativu.

U New Yorku je organizirana večer solidarnosti za Balkan, gdje je u umjetničkog galeriji MC održana otvorena aukcija za poplavljena područja u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, a prodan je reket tenisera Novaka Đokovića, kao i druge privatne stvari svjetski poznatog sportaša.

Također je bh. dijaspora zajedno sa tursko-američkom zajednicom u New Yorku počela kampanju prikupljanja pomoći za područja pogođena poplavama u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama.