Poplave na Balkanskom poluotoku su uslijedile nakon obilnih padavina i snažnog ciklona koji je zahvatio centralni dio Balkanskog poluotoka u maju 2014. godine. Padavine su obuhvatile cijeli Balkan 13. maja 2014. godine.

U Bosni i Hercegovini situacija je najteža bila u Doboju i Maglaju, gdje se građanima moglo doći jedino helikopterima.

Ugrožena su bila i područja Posavine te Unsko-sanskog kantona.

Obilne kiše su, osim poplava, prouzrokovale i veliki broj klizišta, posebno u Tuzli i Sarajevu. Vlada bh. entiteta Federacije BiH proglasila je 15. maja stanje prirodne nesreće, a Vlada RS-a je 17. maja proglasila izvanrednu situaciju na cijelom području entiteta.

Najmanje 23 osobe su poginule, a hiljade su evakuirane iz svojih domova.

Centar za uklanjanje mina upozorava da je zbog poplava i klizišta došlo do pomjeranja pojedinih minskih polja koja su već ranije označena.

Voda je uništila imovinu i odnijela brojne živote na području dva grada i 17 općina u Srbiji, a najdramatičnije je bilo na području Obrenovca i Krupnja. Evakuirano je gotovo 32.000 ljudi, srušeno je najmanje 200 stambenih objekata, njih više stotina je oštećeno, a hiljade onesposobljene. Uginula je stoka, uništena su radna mjesta, a najmanje 12.000 hektara obradivog zemljišta te godine nije bilo u funkciji.

Poplave su u BiH nanijele ukupnu štetu nešto veću od dvije milijarde eura, objavila je delegacija Europske unije u Sarajevu prenoseći sažetak konačnog izvještaja o posljedicama poplava, koje su sastavili domaći i međunarodni stručnjaci.

U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine ukupne se štete i gubici procjenjuju na 1,04 milijardi eura, za bh. entitet Republika Srpska iznos je 966 milijuna eura, te za distrikt Brčko 30 miliona eura.

Štete od poplava u svim sektorima u Srbiji iznose najmanje 1,5 milijardi eura.

Taj iznos se odnosi na sve sektore, uključujući kuće, obrazovne ustanove, cestovnu infrastrukturu, željeznicu, proizvodni sektor, poljoprivredna dobra.

U poplavama u Srbiji potpuno je uništeno 485 kuća, a veliki broj je pretrpio znatna oštećenja.

Pokrenite video

Na području Obrenovca 15. maja evakuirane su porodice čije su kuće ugrožene poplavama

"Probijeni su bedemi na reci Kolubari i velika količina vode krenula je prema kućama, Dok porodice evakuišu iz poplavljenih kuća, još ih je puno zarobljeno. Žandarmerija je u nekim mestima morala ljude nasilno da vadi iz kuća", javio je Al Jazeerin Marko Subotić.

Pokrenite video

Pripadnici Civilne zaštite pritekli su u pomoć stanovnicima Maglaja i evakuirali najugroženije stanovništvo, potvrđeno je iz Civilne zaštite.

"Prioritet su nam žene, djeca, starci i bolesni ljudi, prije svega oni čije su kuće pod vodom", javio je iz Maglaja Fahrudin Solak, direktor federalne uprave Civilne zaštite.

Al Jazeerin reporter Sanel Kajan javio je kako je tokom dana 15. maja iz Maglaja evakuirano 50-ak ljudi koji su čekali pomoć na krovovima.

Pokrenite video

Predsjedništvo BiH donijelo je na hitnoj sjednici 15. maja odluku da se svi raspoloživi ljudski resursi i materijalno-tehnička sredstva Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) angažiraju na pružanju pomoći građanima BiH zbog poplava.

 

Pokrenite video

Zbog obilnih kiša i visokog vodostaja rijeke Save, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić donio je 15. maja odluku o proglašenju vanrednog stanja za područje Grada Županje i posavskih općina Štitar, Bošnjaci, Drenovci, Vrbanja i Gunja.

U Županju su stigle i prve jedinice pripadnika Oružanih snaga s inženjerijskom opremom, transportnim sredstvima i čamcima s posadama kako bi pomogli stanovništvu u odbrani od poplave. Takvu je odluku donio ministar odbrane Ante Kotromanović nakon što im je zahtjev uputila Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Policijska uprava brodsko-posavska izvijestila je da je zbog poplave za sav promet zatvoren granični prijelaz Slavonski Šamac.

POVRATAK NA VRH