Uništeni
domovi

Godina rekordnog rušenja domova u okupiranom Istočnom Jerusalemu

Izrael je decenijama bivao optuživan za pokušaje kontroliranja palestinskog stanovništva na okupiranim teritorijama uništavanjem domova. Nakon što odobri manje od dva posto svih palestinskih zahtjeva za građevinske dozvole Izrael onda ruši domove i prodavnice bez građevinskih dozvola. U proteklim mjesecima Izrael je također pojačao svoju politiku rušenja u svrhu kažnjavanja iako se to smatra ratnim zločinom.
Tokom cijele protekle godine Al Jazeera je sarađivala s Uredom za koordinaciju humanitarnih pitanja Ujedinjenih naroda (UNOCHA) u nadzoru i dokumentiranju svakog rušenja koje se dogodilo u okupiranom Istočnom Jerusalemu, području koje je u centru nedavnog talasa nemira. Prikazani podaci i ispovijesti ukazuju na rasprostranjenost izraelske prakse uništavanja domova i otkrivaju užasavajuće posljedice po palestinske porodice. Godina 2016. bila je rekordna. Tokom godine izvršen je najveći broj rušenja i raseljavanja otkako je UNOCHA počela dokumentirati ove podatke 2009.

Responsive image

Januar

16 srušenih domova

Responsive image

Ostaci kuće Mohammeda Allyana

1

Beit Hanina

3. januar

1

Uništenih objekata

12

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica bila je prisiljena samostalno uništiti vlastiti dom, koji je gradila u Beit Haninu, jer nije imala izraelsku građevinsku dozvolu. Porodica je rekla da je kuću počela graditi krajem 2015. godine te da su potrošili gotovo 5.000 dolara na građevinski materijal potreban za početak radova. Gotovo odmah nakon toga dobili su naredbu za rušenje. Kako su visoki troškovi kad općinske vlasti sruše nečiji objekat, palestinska porodica odlučila je sama srušiti dijelom izgrađenu kuću, ciglu po ciglu.

2

Jabal Mukaber

4. januar

1

Uništenih objekata

8

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage upotrijebile su maljeve da sruše zidove stana Mohammeda Allyana, koji se nalazio na drugom spratu trospratne zgrade. Rušenje je imalo kaznenu svrhu: Mohammedov sin, Bahaa, optužen je za smrtonosni napad vatrenim i hladnim oružjem u jevrejskom naselju Istočni Talpiot u oktobru 2015. Bahaa je ubijen na mjestu napada, a naredba za rušenje brzo je izdana. Iako se porodica žalila Vrhovnom sudu Izraela, naredba nije poništena. Osmero članova porodice je raseljeno, a bili su prisiljeni podići šatore pored ruševina svog starog doma.

3

Jabal Mukaber

4. januar

1

Uništenih objekata

5

Zahvaćenih ljudi

U svrhu kaznene mjere izraelske snage zacementirale su porodični dom Alae Abu Jamala, koji je bio uključen u napad na izraelske građane u oktobru 2015. Abu Jamal je ubijen na mjestu napada. Pet članova porodice, koji su živjeli u domu, uključujući troje djece, raseljeni su nakon što je dom zacementiran. Zacementiran je prvi sprat trospratne zgrade, izgrađene 1990. To je treći put da je nekretnina Abu Jamalove porodice za kaznu uništena ili zacementirana.

4

Jabal Mukaber

6. januar

1

Uništenih objekata

6

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica bila je prisiljena uništiti svoju konjušnicu jer nije imala izraelsku građevinsku dozvolu. Drvena štala izgrađena je 2013. kako bi u njoj bila smještena dva konja. Prema izjavama porodice, izraelske vlasti posjetile su objekat u decembru 2015, kada su zaplijenile jednog konja te naredile da štala bude srušena.

5

Silwan

7. januar

1

Uništenih objekata

6

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti uništile su dom u izgradnji jer porodica nije imala građevinsku dozvolu. Porodica je počela sa gradnjom kuće od betona i kamena u aprilu 2015, a naredbu za rušenje dobila je nekoliko mjeseci kasnije. Osim što su srušile kuću, izraelske snage buldožerom su prošle kroz maslinjak i oštetile nekoliko stabala maslina. Kuća, koja je trebala biti završena za dva mjeseca, bila je planirana kao dom za narednu generaciju te porodice.

6

Silwan

7. januar

1

Uništenih objekata

3

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti uništile su kuću u izgradnji zbog nedostatka građevinske dozvole. Porodica pogođena ovim rušenjem rekla je da je gradnja kuće započeta u novembru 2015. te da su ubrzo dobili naredbu o obustavi radova. Krajem decembra porodica se žalila na naredbu i dobila jednomjesečnu zabranu rušenja, ali tokom rušenja samo sedmicu kasnije, izraelske vlasti ustvrdile su da je porodica prekršila uvjet zabrane mijenjanjem "statusa quo" kuće. Majka i dvoje djece trebali su se useliti u kuću, ali su umjesto toga nastavili živjeti s njihovom bakom.

7

Beit Safafa

7. januar

1

Uništenih objekata

9

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su dio restorana koji pripada palestinskoj porodici zbog neposjedovanja građevinske dozvole. Srušeni dio veličine je 80 kvadratnih metara, a nadograđen je na stariji dio objekta 1998. Nadograđeni dio služio je kao restoranska sala, a porodicu su građevinski radovi proširenja koštali gotovo 90.000 dolara. Restoran je zbog rušenja privremeno bio zatvoren. Porodica tvrdi da nikad nije dobila naredbu za rušenje.

8

Silwan

13. januar

1

Uništenih objekata

4

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica bila je prisiljena sama srušiti štalu za koze jer nije imala građevinsku dozvolu. Štala napravljena od cinka i cigli izgrađena je u junu 2015, a naredba za rušenje izdana je narednog novembra. Porodica je odlučila sama srušiti objekat kako bi izbjegla kazne, uključujući novčanu kaznu od 10.000 dolara i moguću zatvorsku kaznu. Nakon rušenja objekta bili su prisiljeni prodati koze, zbog čega su izgubili značajan izvor njihovih ograničenih prihoda.

9

Beit Hanina

20. januar

2

Uništenih objekata

6

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su kuću u izgradnji i vanjski zid zato što porodica nije imala građevinske dozvole. Porodica je rekla da je počela sa gradnjom kuće u novembru 2015, ali da nikad nije dobila naredbu za rušenje. Buldožer koji je dovezen da sravni kuću s temeljima također je oštetio glavnu kapiju zemljišta na kojem se objekat nalazio. Hana, majka zahvaćene porodice, rekla je da su se u kuću trebale useliti njena kći i četvero unučadi.

10

Silwan

20. januar

1

Uništenih objekata

8

Zahvaćenih ljudi

Temelji za dva stana uništeni su zato što nisu imali građevinsku dozvolu. Zahvaćena porodica – koja je već plaćala velike kazne jer je živjela u svom postojećem domu, za koji nije imala dozvolu – rekla je da je potrošila gotovo 47.000 dolara na gradnju. Dodali su da nikad nisu dobili naredbu o obustavi radova prije rušenja.

11

At-Tur

22. januar

1

Uništenih objekata

15

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica bila je prisiljena srušiti zgradu s tri stana, u kojoj je bilo smješteno 15 ljudi, uključujući devetero djece, zato što nisu imvali građevinsku dozvolu. Izraelske vlasti izdale su naredbu za rušenje zgrade 2007, ali je porodica nekoliko godina provela boreći se na sudu. Nakon rušenja preselila se u iznajmljene kuće.

12

Sur Bahir

22. januar

1

Uništenih objekata

1

Zahvaćenih ljudi

Porodica je bila prisiljena samostalno srušiti nadograđeni dio kuće zbog neposjedovanja građevinske dozvole. Nadograđeni dio, površine 50 kvadratnih metara, činili su spavaća soba i kupatilo, a izgrađeni su krajem 1990-ih. U nadograđenom dijelu živio je jedan član porodice.

13

Jabal Mukaber

27. januar

2

Uništenih objekata

8

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage uništile su kuću u izgradnji i nosivi zid zbog nedostatka građevinskih dozvola. Jedna porodica sa šestero djece trebala se useliti u kuću nekoliko mjeseci kasnije.

14

Beit Hanina

27. januar

1

Uništenih objekata

24

Zahvaćenih ljudi

Četiri palestinska domaćinstva, od sedmero odraslih i 17 djece, raseljena su nakon što su izraelske snage uništile njihove kuće zbog nedostatka građevinske dozvole. Nekoliko članova porodice reklo je da su ih izraelske snage poprskale biber-sprejom tokom rušenja. Kuća je izgrađena 2001. Naredba za rušenje izdana je ubrzo, a porodica je godinama bezuspješno pokušavala poništiti naredbu na sudu. Dva raseljena domaćinstva uspjela su naći privremeni smještaj sedmicu prije rušenja nakon što ih je advokat obavijestio da će kuća biti srušena.

Februar

14 srušenih domova

Responsive image

Ostaci kuće Adnana Darwisha

15

Silwan

2. februar

1

Uništenih objekata

10

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su kuću u izgradnji zbog nedostatka građevinske dozvole. Porodica, koja je živjela u drugoj kući na istoj parceli, rekla je da je počela graditi novu kuću u augustu 2015, a naredbu za rušenje dobila je 1. februara 2016. Njihov advokat imao je zakazanu sudsku raspravu o rušenju 2. februara, ali je njihova kuća srušena tog dana.

16

Sur Bahir

2. februar

1

Uništenih objekata

6

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage uništile su nenaseljenu kuću koja je pripadala palestinskoj porodici zato što nije imala građevinsku dozvolu. Porodica se naredne sedmice planirala useliti u kuću, koja je građena od augusta 2015. U decembru 2015. dobila je dvije naredbe za rušenje nakon što je potrošila desetke hiljada dolara da kupi zemljište i izgradi kuću.

17

Issawiya

3. februar

1

Uništenih objekata

8

Zahvaćenih ljudi

Automehaničarska radnja srušena je zbog nedostatka građevinske dozvole. Odmah nakon što je radnja izgrađena u februaru 2015. porodici je naređeno da je sruši, ali nikakva akcija nije poduzeta do naredne godine. U procesu rušenja oštećeno je šest automobila koji su se nalazili u radnji, kao i alat i oprema. Automehaničarska radnja, koja je bila jedini izvor prihoda za tu porodicu, nalazila se u području koje će postati dio izraelskog nacionalnog parka.

18

Sheikh Jarrah

3. februar

1

Uništenih objekata

7

Zahvaćenih ljudi

Porodica je bila prisiljena samostalno srušiti dvije trećine kuće jer nije imala građevinsku dozvolu. Među sedam raseljenih osoba bilo je i troje djece. Srušeni dio, koji je nadograđen 2005, korišten je kao kuhinja, dnevni boravak i spavaća soba. Godine 2015, nakon duge pravne bitke, porodica je izgubila slučaj o skrbništvu nad zemljom koja se nalazi neposredno do njihove kuće.

19

Beit Hanina

6. februar

1

Uništenih objekata

11

Zahvaćenih ljudi

Porodica je bila prisiljena samostalno uništiti nenaseljenu kuću jer nije imala građevinsku dozvolu. Kuća je izgrađena krajem 2015, a naredba za rušenje izdana je tog decembra. Porodica, koja se planirala useliti u kuću, prisiljena je nastaviti živjeti u iznajmljenoj nekretnini u Beit Haninu.

20

Issawiya

17. februar

8

Uništenih objekata

45

Zahvaćenih ljudi

Izraelski buldožeri poravnali su nekoliko dunuma obradivog zemljišta i srušili osam objekata, uključujući nekoliko objekata u kojima su bile smještene životinje, zbog nedostatka građevinskih dozvola. Rušenja su pogodila osam domaćinstava, koja čine 45 ljudi. Adnan Darwish (70) izgubio je voćnjak u kojem je uzgajao breskve, smokve, limun, masline i bademe. Izrael je pokušao proglasiti tu zemlju nacionalnim parkom. To nije prvi put da je ovo područje meta izraelskog rušenja. U junu 2015. izraelske vlasti uništile su Darwishovu farmu, koja se nalazila na istom zemljištu.

21

Jabal Mukaber

19. februar

1

Uništenih objekata

4

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica bila je prisiljena samostalno srušiti dio svoje kuće zato što nije imala građevinsku dozvolu. Izgrađen 2014, srušeni dio korišten je kao dnevni boravak. Porodica se neuspješno borila na sudu protiv rušenja, te je na kraju odlučila sama srušiti objekat kako bi izbjegla trošak izraelskog rušenja.

Mart

29 srušenih domova

Responsive image

Ostaci kuće Mune Jaabees

22

Silwan

1. mart

1

Uništenih objekata

8

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti srušile su nenaseljenu kuću koja je pripadala palestinskoj porodici zato što nije imala građevinsku dozvolu. Kuća je izgrađena u martu 2015, a gradnja je koštala gotovo 65.000 dolara. Glava porodice preminuo je tog oktobra, nedugo nakon što je primio naredbu za rušenje. Tokom rušenja nekoliko ljudi povrijeđeno je čeličnim mecima presvučenim gumom, koje su ispalili izraelski vojnici.

23

At-Tur

2. mart

1

Uništenih objekata

10

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su trospratnu zgradu u izgradnji zbog nedostatka građevinske dozvole. Zemljište površine 500 kvadratnih metara u privatnom je vlasništvu, a porodica je rekla da je potrošila više od 200.000 dolara za gradnju svog novog doma.

24

Jabal Mukaber

2. mart

1

Uništenih objekata

6

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica bila je prisiljena samostalno srušiti krov nadograđenog dijela kuće zato što nije imala građevinsku dozvolu. Nadograđeni dio originalno je izgrađen 1970-ih od cigli, drveta i metala. Naredbu za rušenje dobili su prije pet godina, ali su se borili na sudu.

25

Ras al-Amud

21. mart

1

Uništenih objekata

4

Zahvaćenih ljudi

Porodica je bila prisiljena samostalno srušiti svoju kuću u izgradnji zato što nije imala građevinsku dozvolu. Porodica je rekla da je prvobitnu naredbu za rušenje dobila nakon što je gradnja počela krajem 2014, a drugu naredbu dobila je 20. marta, sa 24-satnim upozorenjem da mora napustiti objekat. Zaručeni sin planirao se useliti u kuću nakon vjenčanja.

26

Jabal Mukaber

21. mart

1

Uništenih objekata

5

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage uništile su kuću u izgradnji koja je pripadala porodici Israe Jaabeesa, uz obrazloženje da nije imala građevinsku dozvolu. Gradnja je počela u junu 2015, ali je naredba za rušenje izdana tek u oktobru, nedugo nakon što je Israa optužena da je zapalila kanister benzina kako bi napala policiju na okupiranoj Zapadnoj obali iako je ona negirala optužbe za napad. Israaina sestra, Muna, rekla je da je objekat u izgradnji trebao imati šest spratova i da je u njemu trebala živjeti cijela porodica. Israa tada čak nije ni živjela u toj kući, dodala je ona.

27

Ras al-Amud

21. mart

1

Uništenih objekata

2

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti uništile su kuću u izgradnji zbog neposjedovanja građevinske dozvole. Porodica je rekla da je kuću počela graditi na privatnom zemljištu u martu 2015, nakon čega je odmah dobila naredbu o obustavi radova.

28

Silwan

21. mart

1

Uništenih objekata

6

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica bila je prisiljena samostalno srušiti objekat u izgradnji na krovu svoje kuće zato što nije imala građevinsku dozvolu. Struktura od aluminija i rigipsa trebala je služiti kao dom sinu iz te porodice nakon vjenčanja.

29

Beit Hanina

22. mart

1

Uništenih objekata

9

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti uništile su nenaseljenu kamp-kućicu zbog nedostatka građevinske dozvole. Palestinska porodica rekla je da je kamp-kućica izgrađena početkom 2016. na privatnom zemljištu i da je u njoj trebao živjeti jedan od njihovih sinova.

30

Jabal Mukaber

22. mart

1

Uništenih objekata

6

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti uništile su prodavnicu mobitela koja je pripadala Palestincima u području Jabal Mukaber zato što nisu imali građevinsku dozvolu. Porodice vlasnika i zakupca – ukupno šestero ljudi, od kojih je dvoje djece – zahvaćene su tim rušenjem. Radnja je izgrađena na privatnom zemljištu 1995, ali naredbe za rušenje nisu izdane do 2014. i 2016. godine.

31

Al-Watta

28. mart

6

Uništenih objekata

4

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti srušile su šest objekata zbog nedostatka građevinskih dozvola. Među srušenim građevinama nalazili su se košarkaški teren, kućica u kojoj je bio smješten zaštitar, stambeni objekat, poljoprivredni objekat, obor za životinje i potporni zidovi. Nekoliko rezervoara za vodu također je oštećeno u procesu rušenja. Zahvaćena porodica rekla je da su ti objekti izgrađeni krajem devedesetih i da su imali građevinske dozvole općine Betlehem.

32

Silwan

29. mart

2

Uništenih objekata

9

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su dječije igralište i golubarnik koji su pripadali palestinskoj porodici zato što nisu imali građevinske dozvole. Devetočlana porodica, među kojima je sedmero djece, zahvaćena je rušenjem, za koje porodica tvrdi da je izvršeno bez upozorenja. Tokom rušenja izraelske vlasti posjekle su više od 20 stabala i oštetile okolno zemljište, rekla je porodica.

33

Silwan

29. mart

3

Uništenih objekata

2

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su konjušnicu, golubarnik i kamene nosive zidove na dvije zasebne parcele koje pripadaju dvjema palestinskim porodicama zato što nisu imale građevinske dozvole. Oba domaćinstva time su izgubila glavne izvore prihoda. Izraelske vlasti posjekle su 80 stabala i djelomično buldožerima poravnale zemljište.

34

At-Tur

29. mart

3

Uništenih objekata

9

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su golubarnik, vanjski zid i ostavu za alat zbog nedostatka građevinskih dozvola. Porodica je rekla da su objekti napravljeni 2007, ali da nikad nije dobila naredbu za rušenje.

35

At-Tur

29. mart

6

Uništenih objekata

19

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su šest objekata zbog nedostatka građevinskih dozvola, uključujući dva skladišta, tri objekta za životinje, te poljoprivredni objekat. Tokom rušenja navodno je oštećeno 40 stabala. Neke od zahvaćenih porodica rekle su da su im i ranije rušili građevine u ovom području, za koje je predviđeno da bude izraelski nacionalni park.

April

10 srušenih domova

Responsive image

Ostaci kuće Shirine Sadawi

36

Al-Watta

1. april

1

Uništenih objekata

7

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti srušile su metalnu ogradu zbog neposjedovanja izraelske građevinske dozvole. Zahvaćena porodica rekla je da je ograda podignuta na vrhu starog kamenog zida u augustu 2015, a naredba za rušenje izdana je narednog januara.

37

Jabal Mukaber

4. april

2

Uništenih objekata

8

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti srušile su palestinsku kuću zbog neposjedovanja građevinske dozvole. Dva domaćinstva zahvaćena su tim rušenjem, uključujući šestočlanu porodicu koja je vlasnik kuće te susjednu porodicu, čiji je zid srušen buldožerom kako bi se oslobodio put od srušene kuće.

38

Beit Hanina

6. april

1

Uništenih objekata

7

Zahvaćenih ljudi

Porodica Shirine Sadawi bila je prisiljena samostalno srušiti nadograđeni dio kuće zato što nije imala građevinsku dozvolu. Tri bebe, koje su prije rušenja spavale u nadograđenom dijelu, raseljene su, a zahvaćena su i preostala četiri člana porodice, koji su dio nadograđenog objekta koristili kao dnevni boravak. Sadawi je rekla da je porodica tu živjela godinama te da su pokušali dobiti dozvolu za proširenje kako bi napravili dovoljno mjesta za djecu, ali im je zahtjev odbijen. Porodica je privatnoj kompaniji platila hiljade dolara da sruši nadograđeni dio, a općina im je izrekla novčanu kaznu.

39

Sur Bahir

11. april

1

Uništenih objekata

2

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti zapečatile su palestinsku kuću kao kaznenu mjeru nakon što je jedan od članova porodice, navodno, bacao kamenje na vozilo izraelskih naseljenika, što je izazvalo sudar u kojem je jedan doseljenik poginuo, a dvoje ranjeno u septembru 2015. Početkom 2016. izraelski sud presudio je u korist vojnog zapovjednika koji je tražio da se kuća zapečati.

40

Walaja

12. april

1

Uništenih objekata

6

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti srušile su kuću u izgradnji u selu Walaja zbog nedostatka građevinske dozvole. Rušenjem je zahvaćena porodica sa četvero djece.

41

Walaja

12. april

1

Uništenih objekata

16

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su kuću u izgradnji zato što vlasnici nisu imali građevinsku dozvolu. Rušenjem su zahvaćene dvije porodice s ukupno devetero djece.

42

Walaja

12. april

1

Uništenih objekata

7

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti srušile su kuću u izgradnji zbog nedostatka građevinske dozvole, čime je zahvaćena sedmočlana porodica (četvero djece).

43

Al-Watta

15. april

1

Uništenih objekata

7

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica bila je prisiljena samostalno srušiti kućicu za psa zato što nije imala građevinsku dozvolu. Porodica je rekla da je objekat izgrađen početkom 2016, a da je uskoro dobila usmenu naredbu za rušenje.

44

Sur Bahir

21. april

1

Uništenih objekata

2

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica bila je prisiljena samostalno srušiti nadograđeni dio kuće zato što nije imala građevinsku dozvolu. Soba izgrađena na krovu njihovog postojećeg doma korištena je kao vešeraj i skladište.

Maj

12 srušenih domova

Responsive image

Ostaci kuće Mohammeda Tutanjija

45

Walaja

5. maj

2

Uništenih objekata

12

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti srušile su kuću u izgradnji, zajedno sa zasebnom, manjom građevinom, koju su koristili radnici za odmor i skladištenje, zbog neposjedovanja građevinske dozvole. Rušenje je zahvatilo tri porodice, uključujući petero djece.

46

Wadi al-Joz

17. maj

3

Uništenih objekata

19

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti srušile su dvije palestinske kuće zato što nisu imale građevinsku dozvolu. Kuće su izgrađene 1998. i 2008, a sud je presudio u korist rušenja u martu 2016. Prema riječima zahvaćenih porodica, u jutro rušenja izraelske snage upale su u njihove domove, zadržale članove porodice vani te fizički napale jednog muškarca prije nego što su im srušile kuće. Stanari i otac Aref Tutanji rekli su da im nije dato nimalo vremena da prikupe svoje stvari. Nakon rušenja njegova porodica podigla je šator u blizini kako bi u njemu živjeli, ali su izraelske snage brzo naredile da se i šator sruši te ih natjerale da se presele u iznajmljene nekretnine.

47

Shuafat

18. maj

1

Uništenih objekata

7

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti srušile su kuću u području Shuafat zbog neposjedovanja građevinske dozvole. Kuća se nalazi duž rute koja bi trebala povezivati izraelska naselja u okupiranom Istočnom Jerusalemu. Prije nego što se porodica preselila u Shuafat njihova kuća u Beit Haninu također je srušena.

48

Bab al-Zahira

23. maj

1

Uništenih objekata

1

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su prostoriju za molitvu zbog neposjedovanja građevinske dozvole. Prostorija, napravljena od cinčanih i željeznih ploča, izgrađena je prije više od decenije. Nije poznato koliko se ljudi koristilo prostorijom.

49

Jabal Mukaber

24. maj

1

Uništenih objekata

5

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage uništile su skladište koje je pripadalo palestinskoj porodici zbog neposjedovanja građevinske dozvole. Porodica je rekla da je planirala koristiti objekat kao stambenu kuću, ali da je nakon primitka više naredbi za rušenje odlučila pretvoriti objekat u skladište.

50

Issawiya

24. maj

2

Uništenih objekata

2

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su kuću u izgradnji, zajedno s nosivim zidom, zato što te građevine nisu imale građevinske dozvole. Samo jedan sprat planirane trospratnice bio je izgrađen u vrijeme rušenja.

51

Issawiya

24. maj

1

Uništenih objekata

8

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti srušile su privatni park u izgradnji koji je pripadao palestinskoj porodici zato što nije imala građevinsku dozvolu. Porodica je rekla da je počela graditi park 2014. na jednom dunumu zemlje. Završili su sa gradnjom nosivog zida i ograde.

52

Silwan

28. maj

1

Uništenih objekata

4

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica bila je primorana srušiti nadograđeni dio kuće zbog nedostatka građevinske dozvole. Potrošila je više od 5.000 američkih dolara na početak gradnje nadograđenog dijela kuće, u kojem su trebali biti toalet i kuhinja.

Juni

U junu nije bilo rušenja u Istočnom Jerusalemu. Humanitarni radnici kažu da je obustava rušenja uobičajena tokom svetog mjeseca ramazana.

Juli

35 srušenih domova

Responsive image

Ostaci kuće Tareka Abdallaha

53

Jabal Mukaber

13. juli

1

Uništenih objekata

4

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti srušile su kuću u izgradnji u vlasništvu palestinske porodice zato što nije imala građevinsku dozvolu. Porodica je rekla da je kuću počela graditi 2015. na privatnom zemljištu i nije dobila naredbu za rušenje. Međutim, dan prije rušenja izraelske vlasti izdale su pismeno obavještenje, dajući im samo 24 sata da napuste objekat.

54

Jabal Mukaber

13. juli

3

Uništenih objekata

12

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su tri objekta bez građevinskih dozvola, među kojima kuću u izgradnji, betonski zid te poljoprivredni objekat (štalu, prostoriju i toalet). Zahvaćene porodice rekle su da je većina objekata izgrađena u proteklih šest mjeseci na privatnom zemljištu, dodavši da nikada nisu dobili naredbe za rušenje.

55

Stari grad

18. juli

4

Uništenih objekata

4

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti uništile su četiri grobnice palestinskih porodica u Starom gradu Jerusalemu, na groblju u blizini Lavlje kapije, zato što nisu imale građevinske dozvole. Prema Komisiji za mezarja, grobnice su bile na zemljištu u vlasništvu lokalne vjerske zajednice. Komisija tvrdi da je na tom zemljištu planirana gradnja naselja koja bi At-Tur povezala sa Starim gradom.

56

Silwan

19. juli

4

Uništenih objekata

15

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage uništile su automehaničarsku radnju, autopraonicu i još dva pomoćna objekta zbog nedostatka građevinskih dozvola. Zahvaćene porodice rekle su da su srušeni objekti izgrađeni šest godina ranije te da su predstavljali njihov primarni izvor prihoda.

57

Beit Hanina

19. juli

1

Uništenih objekata

9

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su kuću u izgradnji u Beit Hanini zbog nedostatka građevinske dozvole. Zahvaćena porodica sa sedmero djece tvrdi da nikad nije dobila naredbu o obustavi gradnje. Potrošila je 10.000 američkih dolara da izravna teren i započne gradnju.

58

Qalandiya

20. juli

1

Uništenih objekata

42

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti uništile su radionicu zbog nedostatka građevinske dozvole. Sastojala se od ograde i sedam montažnih objekata – jedan je korišten kao ured, a u ostalima je stajala teška mehanizacija. Tokom rušenja objekta izraelske snage oštetile su nekoliko vozila i rezervoar goriva.

59

Silwan

24. juli

1

Uništenih objekata

6

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica bila je primorana srušiti prostoriju iznad prodavnice voća i povrća zbog nedostatka građevinske dozvole. Tako je raseljen njihov sin, koji je živio u toj prostoriji. Porodica je izabrala da sama sruši prostoriju kako ne bi plaćala da je ruše izraelske vlasti.

60

Qalandiya

26. juli

15

Uništenih objekata

185

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage uništile su 15 objekata – među kojima naseljene i kuće u izgradnji – u vlasništvu Palestinaca iz Qalandiye zbog nedostatka građevinskih dozvola. Rušenjem je raseljena šestočlana porodica, a zahvaćeno je još 179 ljudi, među kojima 85 djece. Tokom rušenja povrijeđeno je nekoliko Palestinaca u sukobu s izraelskim snagama. Tarek Abdallah, njegova supruga i četvero djece tek su se uselili u kuću nekoliko sedmica ranije. Abdallah je rekao da su im izraelski vojnici dali 15 minuta da izbace imovinu iz kuće prije nego što je srušena.

61

Ras al-Amud

26. juli

1

Uništenih objekata

10

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti srušile su kuću u izgradnji u vlasništvu palestinske porodice zbog nedostatka građevinske dozvole. Sin palestinskog para, koji je živio s roditeljima, planirao se useliti u ovu kuću sa suprugom i sinom narednog mjeseca.

62

Issawiya

26. juli

3

Uništenih objekata

32

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su kuću u izgradnji, nosivi zid i automehaničarsku radnju zbog nedostatka građevinskih dozvola. Tokom rušenja oštećene su dvije kapije i tri rezervoara vode na istom zemljištu.

63

Ath-Thuri

27. juli

1

Uništenih objekata

3

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica bila je primorana srušiti svoj dom zbog nedostatka građevinske dozvole. Porodica kaže da je kuća izgrađena 2014. i koštala je 18.000 američkih dolara. Nedugo nakon gradnje dobili su naredbu za rušenje, na što su se bezuspješno žalili sudu. Porodica se kasnije preselila kod rođaka.

August

15 srušenih domova

Responsive image

Ostaci kuće Mohammeda Alaqa

64

Sur Bahir

1. august

2

Uništenih objekata

6

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage uništile su betonski temelj kuće i betonski nosivi zid zbog nedostatka izraelske građevinske dozvole. Porodica kaže da nije dobila naredbu za rušenje.

65

Sur Bahir

2. august

1

Uništenih objekata

7

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti uništile su radionicu u vlasništvu palestinske porodice zbog nedostatka građevinske dozvole. Porodica je rekla da je radionicu, izgrađenu 2011, koristila za skladištenje mašinerije, cinčanih ploča, plastičnih rezervoara za kanalizaciju i druge materijale. Izraelske vlasti također su buldožerom prešle preko dijela njihovog zemljišta.

66

Sur Bahir

2. august

1

Uništenih objekata

6

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti uništile su autopijacu zbog nedostatka građevinske dozvole. Izgrađena je 2015. i sastojala se od starog autobusa korištenog kao ured, ograde, te 600 kvadratnih metara zemljišta. Izraelske vlasti zaplijenile su automobil i klima-uređaj. Autopijaca je bila jedini izvor prihoda jedne porodice.

67

Ras al-Amud

9. august

1

Uništenih objekata

1

Zahvaćenih ljudi

Palestinac je primoran srušiti kuću u izgradnji zbog nedostatka građevinske dozvole. Objekat, izgrađen od aluminijskih ploča na krovu roditeljske kuće, trebao je biti novi dom tog Palestinca nakon ženidbe.

68

Beit Jala

16. august

3

Uništenih objekata

18

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti srušile su tri stambena objekta u Beit Jali zbog nedostatka građevinskih dozvola. Rušenjem su raseljene tri porodice, čija je imovina zatrpana tokom rušenja. Izraelski buldožer također je uništio stabla masline i smokve na imanju, rekli su mještani. Među raseljenima je bio Mohammed Alaq (44), njegova supruga i njihovih petero djece. Alaq je rekao da je njegov otac kupio zemljište od privatnog vlasnika 1990. te da su kuće izgrađene tokom narednih nekoliko godina. Nakon rušenja muškarci su spavali u šatorima, dok su se žene preselile kod rođaka.

69

Jabal Mukaber

16. august

2

Uništenih objekata

18

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su štalu i nosive zidove u Jabal Mukaberu zbog nedostatka građevinskih dozvola. Tokom rušenja oštećeno je nekoliko kapija, rezervoara vode i stabala na imanju.

70

Sur Bahir

30. august

1

Uništenih objekata

5

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su kuću u vlasništvu palestinske porodice zbog nedostatka građevinske dozvole. Raseljeno je petero ljudi, među kojima troje djece. Porodica je rekla da je izgradila kuću u oktobru 2015, potrošivši 80.000 američkih dolara. Unajmila je advokata, ali je izraelski sud odbacio njihovu žalbu protiv rušenja.

71

Silwan

30. august

4

Uništenih objekata

31

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su kuću u izgradnji i tri nosiva zida zbog nedostatka građevinske dozvole. Zahvaćena je 31 osoba, među kojima 19-ero djece.

Septembar

17 srušenih domova

Responsive image

Ostaci kuće Basme al-Qassas

72

Beit Safafa

1. septembar

1

Uništenih objekata

7

Zahvaćenih ljudi

Porodica je bila primorana uništiti svoju kamp-kućicu jer nije imala građevinsku dozvolu. Raseljeno je sedmero ljudi, među kojima petero djece. Porodica se uselila u kamp-kućicu nakon što je njihov dom srušen 2007.

73

Stari grad

6. septembar

1

Uništenih objekata

5

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica bila je primorana srušiti trosobnu kuću u Starom gradu Jerusalemu zbog nedostatka građevinske dozvole. Kuća je izgrađena prije dvije decenije, a porodica je platila kazne od nekoliko hiljada dolara zbog nepoštivanja ranije odredbe o rušenju. Raseljena je petočlana porodica, među kojima i jedno dijete.

74

Issawiya

6. septembar

2

Uništenih objekata

12

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su temelj i betonsku ogradu kuće u izgradnji zbog nedostatka građevinskih dozvola. Rad na temelju počeo je u augustu nakon rušenja druge djelomično izgrađene kuće koja je pripadala jednoj od zahvaćenih porodica. Porodice su rekle da nikad nisu dobile naredbe za rušenje.

75

Ath-Thuri

10. septembar

1

Uništenih objekata

9

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti naredile su palestinskoj porodici da sruši prodavnicu voća i povrća koju je izgradila donatorskim sredstvima zbog nedostatka građevinske dozvole. Radnja je izgrađena 2014. na krovu skladišta i postala je glavna zelenara u tom području, kao i primarni izvor prihoda porodice.

76

Jabal Mukaber

16. septembar

1

Uništenih objekata

8

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica bila je primorana srušiti kuću od betona i cigle zbog nedostatka građevinske dozvole. Raseljena porodica ima šestero djece. Porodica je izgradila kuću 2005. i dobila naredbu za rušenje naredne godine. Sljedeću deceniju provela je u neuspješnoj pravnoj bici. Porodica je odabrala da sama sruši kuću kako ne bi snosila troškove izraelskog rušenja.

77

Beit Hanina

20. septembar

1

Uništenih objekata

4

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su nenaseljenu kuću u vlasništvu palestinske porodice zbog nedostatka izraelske građevinske dozvole. Zahvaćena je četveročlana porodica sa dvoje djece.

78

Sur Bahir

20. septembar

4

Uništenih objekata

6

Zahvaćenih ljudi

Izraelske vlasti srušile su plastenik, dva skladišta i toalet u vlasništvu palestinske porodice zbog nedostatka građevinskih dozvola. Tokom rušenja izraelske snage djelomično su buldožerom prešle tri dunuma obradivog zemljišta sa stablima maslina. Buldožerima su oštećeni ograda, mreža za navodnjavanje i rezervoar za vodu.

79

Beit Safafa

27. septembar

1

Uništenih objekata

9

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su dio restorana u vlasništvu palestinske porodice zbog nedostatka građevinske dozvole. Prema navodima porodice, srušeni dio objekta izgrađen je gotovo dvije decenije ranije. Isti restoran djelomično je srušen u januaru.

80

At-Tur

27. septembar

2

Uništenih objekata

27

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su dva stambena objekta sa četiri stana zbog nedostatka građevinskih dozvola. Porodice su rekle da su zgrade izgrađene 2011. za 800.000 američkih dolara. Naredbe za rušenje izdane su odmah, ali je rušenje odgođeno zbog pravnog procesa.

81

Beit Hanina

27. septembar

1

Uništenih objekata

9

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica bila je primorana srušiti kuću zbog nedostatka građevinske dozvole. Odmah je izdana naredba za rušenje kuće, izgrađene 2013. na privatnom zemljištu, ali je porodica godinama vodila pravnu bitku. Porodica je također platila kaznu od 30.000 američkih dolara za nedozvoljenu gradnju. Nezaposleni otac slomio je nogu tokom rušenja.

82

Beit Jala

27. septembar

1

Uništenih objekata

8

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su nadograđeni dio stare kuće na rubu naselja Gilo zbog nedostatka građevinske dozvole. Sastojala se od dnevne i spavaće sobe, toaleta i kuhinje. Vlasnici Said i Basma al-Qassas rekli su da nikad nisu dobili naredbu za rušenje, a izraelske snage nisu im dozvolile da sklone imovinu prije rušenja dijela kuće. Rušenjem su raseljeni njihov sin, njegova supruga i dijete, koji su živjeli u nadograđenom dijelu kuće. Primorani su se useliti kod supruginih roditelja. Lokalna kompanija kasnije je porodici Qassas donirala montažni objekat s toaletom i umivaonikom, koji je postavljen na mjestu srušenog objekta.

83

Beit Hanina

28. septembar

1

Uništenih objekata

6

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica primorana je srušiti svoj dom zbog nedostatka građevinske dozvole. Dvije godine ranije naređeno je rušenje kuće izgrađene 2006. od cigli i betona, ali je odgođeno zbog pravne bitke. Porodica je odabrala da sama sruši kuću kako bi izbjegla troškove izraelskog rušenja.

Oktobar

5 srušenih domova

Responsive image

Ostaci kuće Fatme Jaafreh

84

Stari grad

3. oktobar

1

Uništenih objekata

5

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica bila je primorana uništiti nadograđeni dio kuće izgrađen na drugom spratu stare kuće zbog nedostatka građevinske dozvole. Odabrala je da sama sruši objekat kako bi izbjegla troškove izraelskog rušenja.

85

Silwan

26. oktobar

1

Uništenih objekata

27

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su dvospratnu stambenu zgradu sa četiri stana zbog nedostatka građevinske dozvole. Fatma Jaafreh, njena četiri sina i njihove porodice živjeli su u stanovima. Naredba za rušenje zgrade izdana je 2007, nakon čega je uslijedila pravna bitka porodice. Tokom rušenja izraelske snage oštetile su fontanu i nekoliko stabala na imanju, rekla je Jaafreh. Neki članovi njene porodice preselili su se kod rođaka, dok su drugi izgradili montažni drveni objekat na ruševinama.

86

Beit Hanina

26. oktobar

3

Uništenih objekata

14

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su tri kuće u vlasništvu palestinskih porodica zbog nedostatka građevinskih dozvola. Prema navodima raseljenih porodica, naredbe za rušenje primljene su odmah nakon izgradnje ili renovacije kuća 2014, ali su porodice unajmile advokata, koji je žalbom uspio odgoditi rušenje na dvije godine.

Novembar

22 srušenih domova

Responsive image

Ostaci kuće Amara al-Hidre

87

Stari grad

1. novembar

6

Uništenih objekata

1

Zahvaćenih ljudi

Šest grobnica uništeno je zbog nedostatka izraelskih građevinskih dozvola. Prema Komisiji za mezarja, grobnice su bile na zemljištu u vlasništvu lokalne vjerske zajednice. Zemljište je određeno za naselje koje bi žičarom povezalo At-Tur sa Starim gradom, saopćeno je iz Komisije.

88

Beit Hanina

2. novembar

1

Uništenih objekata

14

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su nenaseljenu kuću u vlasništvu palestinske porodice zbog nedostatka građevinske dozvole. Prema zahvaćenoj porodici, dvospratna kuća izgrađena je 2015. i naredba za rušenje izdana je početkom 2016.

89

At-Tur

8. novembar

1

Uništenih objekata

7

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica primorana je srušiti krov i zidove nadograđenog dijela kuće zbog nedostatka građevinske dozvole. Nadogradnja je izvršena 2006. gradnjom betonskih zidova i izoliranog metalnog krova. Ponekad je korištena kao dnevna soba ili garaža.

90

At-Tur

8. novembar

1

Uništenih objekata

12

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage djelomično su srušile kuću u izgradnji u At-Turu zbog nedostatka dozvole. Amar al-Hidreh rekao je da se njegova porodica planirala preseliti iz privremenog smještaja u novi dom u vrijeme njegovog rušenja. Hidreh, koji je pomagao u izgradnji kuće, rekao je da je rušenje bilo bolno. Izraelski buldožeri uništili su desetke stabala maslina, limuna i narandže na imanju.

91

Issawiya

8. novembar

1

Uništenih objekata

20

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage uništile su nenaseljenu dvospratnu zgradu zbog nedostatka građevinske dozvole. Tri porodice, među kojima 15 djece, zahvaćene su rušenjem ove zgrade. Zgrada izgrađena 2013. sastojala se od komercijalnog skladišta na prvom spratu i dva stana na drugom. Porodica u čijem je vlasništvu bila zgrada planirala je useljenje. Većina robe u skladištu zakopana je u ruševinama.

92

Wadi al-Joz

8. novembar

1

Uništenih objekata

11

Zahvaćenih ljudi

Kuća u izgradnji u vlasništvu palestinske porodice srušena je zbog nedostatka građevinske dozvole. Porodica je rekla da je dobila dozvolu za dio kuće, ali ne i za drugi dio, u kojem su bila dodatna skladišta i stanovi.

93

Jabal Mukaber

13. novembar

2

Uništenih objekata

12

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica primorana je srušiti dvije kuće zbog nedostatka građevinskih dozvola. Porodica je dobila naredbe za rušenje 2008. i unajmila advokata, čijim je žalbama proces rušenja odgođen do ove godine. Porodica je odabrala da sama uništi kuće kako bi izbjegla troškove izraelskog rušenja.

94

Ath-Thuri

15. novembar

2

Uništenih objekata

3

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage uništile su konjički klub i drveni objekat u vlasništvu palestinske porodice zbog nedostatka građevinske dozvole. Buldožerima su oštećeni ograda, zidovi, mreža za navodnjavanje i pet sadnica. Prema riječima porodice, njihov jedini izvor prihoda bio je konjički klub, koji se sastojao od skladišta i štala za sedam konja. Nakon rušenja jerusalemske vlasti izdale su naredbu porodici kojom im je zabranjeno držati konje na tom području.

95

Jabal Mukaber

15. novembar

1

Uništenih objekata

2

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su praznu prodavnicu u vlasništvu palestinske porodice zbog nedostatka građevinske dozvole. Radnja je korištena za prodaju povrća do kraja 2015, kada je porodica napustila Jabal Mukaber.

96

Sur Bahir

15. novembar

1

Uništenih objekata

1

Zahvaćenih ljudi

Srušeni su temelji džamije zbog nedostatka izraelske građevinske dozvole. Prema riječima predstavnika zajednice, betonski temelj izgrađen je 2016. od doniranih sredstava. Džamija je trebala biti izgrađena za potrebe 100 vjernika na tom području.

97

Jabal Mukaber

15. novembar

1

Uništenih objekata

5

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage uništile su poljoprivredni objekat u vlasništvu palestinske porodice zbog nedostatka građevinske dozvole. Sastojao se od prostorije i toaleta, izgrađenih od drveta i betoniranog dvorišta. Tokom rušenja oštećen je rezervoar za vodu.

98

At-Tur

22. novembar

1

Uništenih objekata

12

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su betonski nosivi zid u vlasništvu iste palestinske porodice u At-Turu čiji je dom određen za rušenje 8. novembra. Buldožerima je uništena i porodična kuća.

99

Silwan

29. novembar

1

Uništenih objekata

9

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su nadograđeni dio kuće zbog nedostatka građevinske dozvole. Sastojala se od dvije sobe, kupatila i balkona. Raseljene su majka i kći, koje su živjele u nadograđenom dijelu kuće, dok je rušenje utjecalo na oca i šest sinova, koji su živjeli u glavnom dijelu kuće.

100

Jabal Mukaber

29. novembar

1

Uništenih objekata

9

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su kuću u izgradnji zbog nedostatka građevinske dozvole. Kuća je izgrađena tri mjeseca ranije, nakon čega je izdana naredba za rušenje. Porodica, koja je živjela u iznajmljenoj kući, planirala se useliti u vlastiti dom 2016.

101

Jabal Mukaber

29. novembar

1

Uništenih objekata

5

Zahvaćenih ljudi

Uništene su četiri štale i skladište, izgrađeni 2016, zbog nedostatka građevinske dozvole. Izraelske vlasti zaplijenile su jednog konja tokom procesa rušenja.

Decembar

15 srušenih domova

Responsive image

Ostaci kuće Saieda Abassieha

102

Shuafat

5. decembar

1

Uništenih objekata

7

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su kiosk u vlasništvu palestinske porodice zbog nedostatka građevinske dozvole. Kiosk, izgrađen krajem 2015, korišten je za prodaju pića i sendviča kako bi porodica imala izvor primanja.

103

Beit Hanina

5. decembar

1

Uništenih objekata

21

Zahvaćenih ljudi

Velika poslovna zgrada, koja se sastojala od autopraonice i prodavnice automobila, djelomično je srušena zbog nedostatka izraelske građevinske dozvole. Jerusalemske vlasti također su zaplijenile prikolicu korištenu kao ured, tri kapije i dio opreme. Izgrađena 2002, ova poslovna zgrada bila je primarni izvor prihoda za nekoliko porodica.

104

Jabal Mukaber

6. decembar

1

Uništenih objekata

11

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage uništile su kuću u izgradnji zbog nedostatka građevinske dozvole. Saied Abbasieh i njegov brat, koji su naslijedili zemljište od oca, rekli su da su 2014. izgradili kuću za 12 ljudi. Braća su se dvije godine na sudu bezuspješno borila protiv rušenja. Abbasieh je sam počeo rušiti kuću kako bi izbjegao troškove izraelskog rušenja, ali je bio iznenađen kada su stigle izraelske snage da izvrše naredbu. Rekao je da je njegova porodica uložila 150.000 američkih dolara u gradnju kuće nakon što je štedjela 20 godina. Porodica trenutno živi u jednoj spavaćoj sobi u kući koja često biva poplavljena zimi.

105

Ath-Thuri

6. decembar

1

Uništenih objekata

3

Zahvaćenih ljudi

Konjički klub, izgrađen nakon prvobitnog rušenja u novembru, ponovo je srušen zbog nedostatka izraelske građevinske dozvole. Vlasti su zaplijenile jednog konja i buldožerom prešle preko zemljišta.

106

Ras al-Amud

7. decembar

1

Uništenih objekata

33

Zahvaćenih ljudi

Šest palestinskih porodica primorano je srušiti svoje balkone i zatvoriti nekoliko soba u stambenoj zgradi zbog neposjedovanja građevinskih dozvola. Šestero ljudi koji su koristili te spavaće sobe raseljeno je, a zahvaćeno je 27 stanovnika zgrade.

107

Beit Hanina

14. decembar

1

Uništenih objekata

2

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su zgradu u izgradnji zbog nedostatka građevinske dozvole. Prema izvorima iz lokalne zajednice, vlasnici zgrade bili su van države u to vrijeme.

108

Sheikh Jarrah

19. decembar

1

Uništenih objekata

5

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su nadograđeni dio prodavnice automobila zbog nedostatka građevinske dozvole. Zaplijenjena su dva automobila, a porodica je izgubila izvor primanja.

109

Ath-Thuri

21. decembar

1

Uništenih objekata

8

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su kuću u vlasništvu palestinske porodice zbog nedostatka građevinske dozvole. Porodica je izgradila kuću od cigle i aluminija nekoliko mjeseci ranije.

110

Kafr Aqab

22. decembar

1

Uništenih objekata

8

Zahvaćenih ljudi

Izraelska vojska srušila je unutrašnje zidove i zapečatila stan na sedmom spratu devetospratnice. To je bila kazna za porodicu muškarca koji je ubijen nakon što je ubio dvojicu Izraelaca u napadu u Sheikh Jarrahu 9. oktobra 2016. Raseljena je njegova supruga i petero djece, a posljedice su pretrpjeli i njegovi roditelji, vlasnici kuće.

111

Silwan

28. decembar

4

Uništenih objekata

11

Zahvaćenih ljudi

Izraelske snage srušile su četiri poljoprivredna objekta zbog nedostatka građevinskih dozvola. Među njima su bile tri kamp-kućice i jedna baraka, izgrađene 2012. i 2013.

112

Silwan

28. decembar

1

Uništenih objekata

8

Zahvaćenih ljudi

Izrealske snage srušile su nadograđeni dio prodavnice zbog nedostatka građevinske dozvole. Porodica kaže da nikad nije dobila naredbu za rušenje dijela koji je 2000. nadograđen na zgradu staru nekoliko decenija.

113

Ras al-Amud

31. decembar

1

Uništenih objekata

8

Zahvaćenih ljudi

Palestinska porodica bila je primorana djelomično uništiti svoj jedini izvor prihoda, malu radnju na uglu, zato što nije imala izraelsku građevinsku dozvolu.

Dok se naselja šire dublje u okupirani Istočni Jerusalem i jača pritisak na palestinsko stanovništvo tog područja, UNOCHA procjenjuje da se svake godine gradi otprilike 1.000 novih domova bez građevinskih dozvola. Ukupan broj ovakvih domova jest 25.000. Broj srušenih domova svake godine ne nadmašuje dva posto objekata koji se smatraju nelegalnima, što sugerira da će se ciklus bespravne gradnje i izraelskog rušenja nastaviti unedogled.
Faktori poput budžeta, političkih odluka i planova naseljavanja mogu utjecati na broj srušenih objekata svake godine. Podaci prikazani u ovom projektu predstavljaju samo djelić posljedica izraelske politike rušenja domova na okupiranoj Zapadnoj obali tokom godina.

Responsive image


Reporteri: Megan O'Toole i Nigel Wilson
Producentica: Megan O'Toole
Izvor podataka o rušenju: UNOCHA
Izvor podataka za mape: www.peacenow.org
Izrada stranice: Mohammed Haddad
Dizajner: Konstantinos Antonopoulos


Više o ovoj temi
Responsive image
Responsive image