RADOVAN KARADŽIĆ (Petnjica 1945.)

40 GODINA ZATVORA

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je na osnovu individualne i komandne kaznene odgovornosti za genocid, saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistvo, progone, deportaciju, nečovječna djela, protivpravno terorisanje civila i uzimanje talaca.

 

Karadžić se do 1997. godine nalazio na Palama, ali se povukao se iz političkog života. Tokom 1998. i 1999. misteriozno nestaje i sve potrage za njim su bezuspješne.

 

Tek nakon desetak godina bjega i skrivanja, uhapšen je u Beogradu 2008. Nedugo potom je objavljeno kako je od 1998. živio u Srbiji pod pseudonimom Dragan Dabić, koristeći identitet čovjeka koji je preminuo u Sarajevu 1993. godine. Pod tim imenom se počeo baviti prakticiranjem psihijatrije i alternativne medicine, te je čak učestvovao na javnim tribinama i predavanjima kao iscjeljitelj.

 

Prvostepenskom presudom 2016. godine proglašen je krivim za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene putem progona, deportacija, prisilnog raseljavanja, ubistva, terora, mučenja, nezakonitog napada na civile i uzimanja talaca tokom rata, te je osuđen na 40 godina zatvora.