RADISLAV KRSTIĆ (Vlasenica 1948.)

35 GODINA ZATVORA

Krstić je bivši general Vojske Republike Srpske, optužen zbog uloge u genocidu u Srebrenici. Haški tribunal je 2001. donio presudu prema kojoj je Krstić 12. jula učestvovao na sjednici koju je vodio Ratko Mladić na kojoj se odlučivalo o sudbini Bošnjaka u Srebrenici.

 

Mladić je 13. jula Krstića proglasio komandantom Drinskog korpusa. Presuđeno je da je kao komandant morao da zna za plan za masakr kao i za učestvovanje korpusa u masovnim ubistvima, pa ipak nije nikoga kaznio za te zločine. Istovremeno, pripremao je ofanzivu na Žepu.

 

Sudija je u presudi izjavio da je Krstić kriv za "ubistvo hiljada bosanskih muslimana između 10. i 19. jula 1995.” Proglašen je krivim za genocid, istrebljenje, ubistvo i progon te osuđen na 46 godina zatvora.

Bila je to prva Haška presuda za genocid za rat u BiH i dotad najveća zatvorska kazna dodijeljena optuženom. Krstić je bio prvi Evropljanin osuđen za genocid na nekom međunarodnom sudu nakon Nirnberškog procesa. Nakon uložene žalbe, kazna mu je smanjena na 35 godina a presuda je preimenovana u "učestvovanje i pomaganje u genocidu".