JADRANKO PRLIĆ (Đakovo 1959.)

25 GODINA ZATVORA

Prlić je bio komandant Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i predsjednik Vlade takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

 

Potom je bio potpredsjednik vlade i ministar odbrane Republike Bosne i Hercegovine, zamjenik predsjednika vlade i ministar odbrane Federacije Bosne i Hercegovine od 1994. do 1996., te ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine od 1996. do 2001.

 

Haški sud je 2004. izdao optužnicu za Prlića i ostale čelnike tzv. Herceg-Bosne. Optužen je za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistva, silovanja, deportacije, premještanje i zatvaranje civila, okrutno postupanje, razaranje i pljačkanje, te za napad na civile, Bošnjake, 1993. i 1994. tokom napada na Prozor, Gornji Vakuf, Jablanicu, Ljubuški, Stolac, Čapljinu i Vareš, te opsadu Mostara, logor Heliodrom i logor Dretelj.

 

Prema optužnici, cilj je bilo protjerivanje bošnjačkog stanovništva, stvaranje etnički čistih prostora te konačno njihovo odvajanje i priključenje Hrvatskoj.

 

Prvostepenom presudom 2013, Prlić je dobio najveću kaznu među svim optuženicima. Osuđen je na 25 godina zatvora nakon što je proglašen krivim po većini tačaka optužnice.

 

Pravomoćnom presudom 29. novembra 2017, potvrđena je ova kazna. Tokom izricanja presude Prliću i ostalima, bivši načelnik Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak popio je otrov u sudnici nakon čega je preminuo.