FRANKO SIMATOVIĆ (Beograd 1950.)

OSLOBOĐEN OPTUŽBI, ULOŽENA ŽALBA

Franko Simatović - Frenki, komandant specijalnih snaga Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije i osnivač Jedinica za specijalne operacije (JSO).

 

Simatović je optužen da je počinio razne zločine nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Zločine su, po optužnici, u Hrvatskoj i BiH počinile jedinice SDB-a - "Crvene beretke", "Škorpioni", "Tigrovi", "Knindže".

 

Uhapšen je zajedno sa Jovicom Stanišićem u policijskoj operaciji "Sablja" 2003. godine, i isporučen u Hag. 2007. Sud je presudi protiv Milana Martića utvrdio da su Simatović i Stanišić bili dio udruženog zločinačkog poduhvata.

 

Međutim, jednom kada su se sami Stanišić i Simatović našli na suđenju, pretresno vijeće, kojim je predsjedavao Alphons Orie, oslobodilo ih je krivnje 2013. Mjesec dana nakon presude, tužitelji Haškog tribunala su uložili žalbu na prvostepenu presudu.

 

Žalbeno vijeće Haškog tribunala naredilo je 15. decembra 2015. da se Stanišiću i Simatoviću ponovno sudi po svim tačkama optužnice za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH, zbog sudskih grešaka.