Vuk Jeremić Grupa građana 'Moramo bolje'

U predsjedničku predizbornu utrku ušao je pravo iz one za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih naroda. Iako je važio za favorita velikog broja članica, prvi čovjek UN-a postao je Portugalac António Guterres.

PREDSJEDAVAJUĆI Generalne skupštine UN-a 2012-13.

Izmaklo mu je mjesto generalnog sekretara, ali ne i predsjedavanje Generalnom skupštinom. Taj mandat obilježen je upečatljivom ulogom inače ne baš vidljive funkcije, ali i brojnim kontroverzama i neuobičajenim istupima.

'MARŠ NA DRINU' NA EAST RIVERU

Velike reakcije izazvala je proslava pravoslavne Nove godine, koju je Jeremić organizirao u New Yorku, a na koju je pozvao tadašnjeg generalnog sekretara Ban Ki-muna. Izveden je 'Marš na Drinu' - za mnoge žrtve genocida i rata u BiH spornu kompoziciju, koju su koristile srpske snage devedesetih.

Dok je bio u New Yorku, isključen je iz Demokratske stranke, čiji je bio ministar inostranih poslova u dvije vlade. U njegovom mandatu Kosovo je proglasilo nezavisnost, a kao šef diplomatije Srbije žestoko se borio protiv međunarodnog priznanja Kosova, što je kasnije isticao i u UN-u.

2007-12: ŠEF DIPLOMATIJE 2013: ISKLJUČEN IZ DS-a
TADIĆEVA PODRŠKA ZA PREDSJEDNIČKE IZBORE BRITANSKI I AMERIČKI UČENIK

U kampanji ga je podržao bivši predsjednik Boris Tadić, iako ga je svojevremeno prozivao da je funkciju šefa diplomatije koristio za ličnu promociju. Slične optužbe na njegov račun stizale su i dok je bio predsedavajući Generalne skupštine UN-a.

Diplomirao je teorijsku i eksperimentalnu fiziku na Cambridgeu, a na Harvardu je magistrirao administraciju i međunarodni razvoj. Zbog stavova o brojnim temama, pa i o Kosovu, u srbijanskoj javnosti percipira se kao političar desne opcije.

intervju
Profil