Vojislav Šešelj SRS
PSOVKAMA I UVREDAMA NA POLITIČKE PROTIVNIKE

Rođeni Sarajlija izaziva kontroverze decenijama. Od najmlađeg doktora nauka u bivšoj SFRJ, preko disidenta, do ocjena da je ratni huškač.

Njegovi nastupi, često su označavani kao govor mržnje...

... ali i kao odsustvo političke i kulture izražavanja. Ne bira riječi, često ni sredstva, osnovao je Srpsku narodnu obnovu. Od osnivanja je na čelu Srpske radikalne stranke. Nikada nije mario za pravila ponašanja u Skupštini, pa je, uz psovke i prijetnje, često bio i nasilan.

'VELIKA SRBIJA', OBILAZIO RATIŠTA, POZIVAO NA RAT 'MILOŠEVIĆ JE NAJVEĆI IZDAJNIK' U KOALICIJI SA SPS-JUL-om ŠEŠELJ, NIKOLIĆ I VUČIĆ U VLADI

Do danas nije odustao od ideje o 'velikoj Srbiji'. U vojnoj uniformi obilazio je ratiša u Hrvatskoji i Bosni i Hercegovini. Pozivao je dobrovoljce na odlazak u rat, a poznat je i po poteznju pištolja na studente.

Devedesetih je žestoko kritizirao Slobodana Miloševića, koga je nazivao 'komunističkim banditom'. U drugom krugu predsjedničkih izbora 1997., imao je više glasova od SPS-ovog kandidata, ali je Izborna komisija objavila da nije glasao dovoljan broj birača.

S Nikolićem i Vučićem ulazi u vladu, koju je formirala Miloševićeva koalicija SPS-JUL. Tada je donesen restriktivni zakon o informisanju, u resoru sadašnjeg premijera Vučića.

DOBROVOLJNI ODLAZAK U HAG

Rekao je da je ponosan na to što je ubijen premijer Zoran Đinđić. Neposredno prije tog događaja 2003. godine, dobrovoljno se predao Hagu, gdje je optužen da je govorom mržnje podsticao ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

VIŠE OD DECENIJE U PRITVORU

Pušten je iz pritvora da na slobodi dočeka presudu nakon više od 11 godina u Scheveningenu.

Prošle godine je u prvostepenom postupku oslobođen. Poručio je da se nikada neće vratiti u Hag. U međuvremenu je uspio vratiti dio popularnosti koju su radikali izgubili odlaskom Nikolića i Vučića, koji je rekao kako ga je Šešelj stvorio

OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA I POVRATAK U PARLAMENT
Profil
intervju