Aleksandar Vučić Koalicija predvođena SNS-om
U POLITICI OD RANIH DEVEDESETIH

Iako je tvrdio da se neće kandidirati,

aktuelnom premijeru ankete daju najveću prednost.

Promjene stavova nisu strane ovom 47-godišnjaku. Poslije završenog pravnog fakulteta, tokom rata radio je za televiziju Srna na Palama.

1993: PRISTUP SRS-u POLITIKA 'VELIKE SRBIJE' VUČIĆ: 'UBIJTE JEDNOG SRBINA, MI ĆEMO STOTINU MUSLIMANA' 1998: MINISTAR INFORMISANJA

Iz ratnih medija odlazi u Narodnu skupštinu Srbijr, kao poslanik Srpske radikalne stranke. Deklarirani desničar, čiji su se stavovi često kosili s ljudskim pravima. Govorio je kao njegov kum Vojislav Šešelj.

Ne zaboravlja se ova Vučićeva rečenica izgovorena u parlamentu, na koju ga mnogi podsjećaju i danas.

Kritizirao je i Zapad i tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića. Ušao je u vladu Socijalističke partije Srbije, gdje je postao ministar informisanja. Potpisao je zakon kojim su nezavisni mediji drakonski kažnjavani.

2000: NEDODIRLJIV ZA PROMJENE 2008: RASKOL U SRS-u OD 'VELIKE SRBIJE' KA EU 2012: SNS U VLASTI NA FUNKCIJI ZAMJENIKA PREMIJERA

Petooktobarske promjene Vučića nisu promijenile. Bio je uz Šešelja i kada je 2003. dobrovoljno otišao u Hag.

Godine 2008, nakon Tomislava Nikolića, istupio je iz SRS-a i objavio povlačenje iz politike. Nedugo potom ulazi u Srpsku naprednu stranku. Pravi zaokret - od 'velike Srbije' ka Evropskoj uniji.

Naprednjaci vlast osvajaju 2012. Vučić je na čelu stranke i postaje prvi potpredsjednik vlade. Zajedno s Ivicom Dačićem, potpisuje Briselski sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom 2013.

ZA DOBRE ODNOSE S cijelim svijetom

Ističe odličnu saradnju, ali i lično prijateljstvo sa zvaničnicima i sa Istoka i sa Zapada. Sastajao se sa njemačkom kancelarkom, kineskim i ruskim predsjednikom,  sa svim liderima zemalja zapadnog Balkana. S Edijem Ramom uspio je pokrenuti višedecenijski zastoj u odnosima Srbije i Albanije.

POSJETIO SREBRENICU, NE PRIZNAJE GENOCID

Kao premijer, poklonio se žrtvama genocida u Srebrenici, ali kao i Skupština Srbije, nikada nije priznao da se tamo dogodio genocid nad Bošnjacima, bez obzira na presude međunarodnih sudova.

Godinu dana kasnije Vučić postaje premijer. Od dolaska na vlast, iz Evrope stižu pohvale na račun EU integracija, a podaci pokazuju ekonomski rast. Pripisuju mu se zasluge za stabilnost i rješavanje  gorućih pitanja poput Kosova, Železare u Smederevu i nacionalnog avio prevoznika.

2014: PREMIJER SRBIJE: PRIORITETI EU I PRIVREDNI RAST
Profil