Naslovnica

Učesnici

Grafika

English

Bosanski

'Bombe' makedonske opozicije

 

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) od februara objavljuje kompromitirajuće prisluškivane razgovore makedonskih građana za koje lider SDSM-a Zoran Zaev navodi "da ih je dobio od patriota među makedonskim obavještajcima", i da su upravo dio nelegalno prisluškivanih telefonskih razgovora više od 20.000 makedonskih građana koje je sprovela Uprava za sigurnost i kontrašpijunažu.

 

Zaev je rekao da se među materijalima koje SDSM posjeduje nalazi 100.000 strana transkripta prisluškivanih razgovora, više od 18.000 SMS poruka u transkriptima i više od 12.000 različitih telefonskih brojeva.

 

On je krajem aprila na konferenciji za novinare u Skoplju rekao da je "afera sa nelegalnim prisluškivanjem građana Makedonije veća nego američka afera 'Watergate' koja je dovela do ostavke američkog predsjednika Richarda Nixona".

 

Makedonski premijer Nikola Gruevski optužio je Zaeva da je "prisluškivane materijale koje objavljuje dobio od strane obavještajne službe" a protiv Zeva i još pet lica krajem januara podnesene su krivične prijave "zbog ugrožavanja ustavnog poretka zemlje".

 

Institucionalna i politička kriza u Makedoniji traje od aprila 2014, kada SDSM nije priznao rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora uz obrazloženje "da su organizirani pod neravnopravnim okolnostima" i od kada njegovi poslanici ne učestvuju u radu makedonskog parlamenta.

 

Odgovarajući na optužbe izrečene na jednoj konferenciji za novinare, vladajuća stranka VMRO-DPMNE ustvrdila je da Zaev nastavlja sa provođenjem svojeg scenarija za destabilizaciju Makedonije, što je jasno i najvećim pristalicama SDSM.

 

Njegova uloga je, navodi se u reakciji, da bude u funkciji stranih centara koji imaju za cilj narušavanje stabilnosti Makedonije i njenog međunarodnog ugleda.

Zoran Zaev nastavlja manipulirati kreiranim i lažnim materijalima koje stavlja u kontekst koji njemu odgovara, s ciljem da uzrokuje zabunu kod građana. On sam sa ovim press konferencijama potvrđuje ko je sve bio prisluškivan i da su to radile vanjska lica pod patronatom stranih centara, ističe se u saopćenju.